Gezonde grenzen stellen

Je kunt het jezelf soms knap lastig maken wanneer je niet goed je grenzen weet aan te geven. Grenzen aangeven betekent dat je duidelijk aangeeft wat je niet wilt en ‘nee’ kunnen zeggen. Ook het opkomen voor dingen die belangrijk voor je zijn m.a.w. aangeven wat je wel wilt behoort tot het aangeven van je grenzen.

Wanneer je doorgaans instemt met andermans verzoeken ben je een trouwe hond voor anderen maar niet altijd voor jezelf. De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt of overbelast gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vind maar daar is de lol snel vanaf als je jezelf niet meer aardig vind…

Door de overbelasting kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt doen of je bent de hele tijd bezig je best te doen. Misschien krijg je last van sombere buien, piekeren of zelfs slapeloze nachten. En op een gegeven moment trekt je lichaam aan de bel (want lichaam en psyche zijn nauw met elkaar verbonden). Klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid en aanhoudende ontstekingen steken de kop op. De noodzaak om grenzen te stellen dient zich hiermee aan. 

Waarom is het zo moeilijk om grenzen te stellen?

Kijk maar eens of je jezelf herkent in onderstaande punten:

 • angst voor afwijzing
 • angst voor kritiek
 • angst voor conflict
 • schuldgevoelens
 • te hogen eisen stellen aan jezelf
 • jezelf willen bewijzen
 • groot verantwoordelijkheidsgevoel

Onze angsten, gevoelens en overtuigingen zorgen ervoor dat we anders reageren dan we zouden willen en brengen veelal ons in conflict met onszelf. Spelen deze thema’s in ons leven een rol, dan zijn we meestal compassievoller en liefdevoller naar anderen dan naar onszelf….ai! Het vinden van evenwicht hierin is een natuurlijk leer -en groei proces.

Handige handvatten voor het stellen van grenzen

1. Verander je ‘Ja’ standaard in ‘Misschien’. Wanneer je dit toepast zal je merken dat het je letterlijk (bedenk) ruimte geef. Op deze manier laat je je niet verleiden tot een snel antwoord waar je achteraf spijt van hebt, en tevens is er nog niets van de baan.

2. Stel jezelf hierna de volgende twee vragen:

 • Stem ik ermee in omdat ik dit werkelijk wil of omdat ik me anders schuldig of gespannen voel?
 • Word ik blij van het verzoek of voelt het als een last/verplichting?

Deze vragen geven je inzicht in hoe jij tegenover het verzoek/vraag/wens staat, want bij het maken van een beslissing is het belangrijk om te weten wat jij werkelijk wilt, zodat je minder makkelijk aan jezelf voorbij gaat.

3. Na het vaststellen van ‘weten wat je wilt’, ga je ontdekken wat je voelt en denkt. Doorgaans reageren we direct op onze gevoelens (die uit onderliggende gedachten voortkomen), zonder ook maar te onderzoeken of het wel klopt wat denken.

Oefening in grenzen stellen

 1. Iedere keer wanneer je rotgevoel hebt, iedere keer wanneer een emotie de kop opsteekt, iedere keer wanneer je een negatieve gedachten bespeurt… STOP!
 2. Keer je aandacht naar binnen en KIJK. Wat voel ik?
 3. ONTDEK wat je voelt en kijk of je er voor jezelf kunt zijn, zoals een liefhebbende ouder er is voor zijn/haar kind.
 4. en KIJK verder… Wat denk ik?
 5. ONTDEK wat je denkt en pas de volgende vier magische zinnen van Byron Katie toe:
 • Is het waar wat ik denk?
 • Weet ik 100% zeker dat het waar is wat ik denk? of lijkt het zo, interpreteer ik het zo?
 • Hoe voel ik me wanneer ik deze gedachten geloof?
 • Hoe voel ik me wanneer ik deze gedachten niet geloof?

6. En ben je toch gezwicht, besef je dan dat je het recht hebt om op je besluit terug komen. Start je gesprek met een (gemeende) positieve zin zoals: ‘Ik heb enorm veel zin om op jullie feest te komen, maar…’ of ‘Ik kijk ernaar uit om u weer te zien, maar…’ of ‘Ik voel me gevleid door jullie uitnodiging, maar…’ + de reden waarom je niet kunt komen + eventueel hoe je je erover voelt.

P.s voor diegene die de koe bij de horens willen vatten, weet dat de mogelijkheid bestaat om angsten, gevoelens en overtuigingen te transformeren. Klik hier voor meer informatie

Veel succes met deze simpele ‘life changing’ handvatten.                                                                                                                                      Met warme groet, Priya