Leuke dingen ook energievreters?

Dat het huishouden en de boodschappen doen niet altijd tot de leukste dingen behoren en veel energie kosten, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar hoe zit het met die leuke dingen, de uitjes, verjaardagen en feestjes? Zijn die eigenlijk wel zo energie boostend? Of is het eigenlijk een energievreter? Op de één of andere manier hebben wij in ons hoofd bedacht dat leuke dingen doen gelijk staat aan ontspanning. Maar is dit ook zo?

Als jij één van die mensen bent die regelmatig ‘overloopt’, op een feestje liever luistert dan praat of merkt dat je na een gesprek met een ‘leeggezogen’ gevoel achterblijft, terwijl de ander ‘opgeladen’ naar huis gaat. Dan is dit artikel voor jou geschreven…

Met enige regelmaat hoor ik cliënten vertellen dat ze het zó druk hebben, dat ze het gevoel hebben ‘over te lopen’. Op mijn onderzoekende blik volgt dan vaak de reactie: “maar ik doe ook veel leuke dingen hoor, het is niet alleen maar werk, huishouden en kinderen”. Op mijn vraag of deze ‘leuke dingen’ ook ontspannend zijn, volgt vaak een stilte.

Druk zijn met leuke dingen doen

Verjaardagen, Sinterklaas, gezellige kerstdiners, familiebezoeken, avondje uit, het klinkt allemaal leuk en gezellig. Maar hoe vaak brengen ze juist spanning en stress met zich mee? Hoe ontspannen zijn ze (of de aanloop ernaartoe) werkelijk? Of voegt het juist toe aan ons druk-zijn? Op de één of andere manier hebben wij in ons hoofd bedacht dat leuke dingen doen gelijk staat aan ontspanning, en dat krijgen we er maar moeilijk uit. Als jij één van die mensen bent die regelmatig ‘overloopt’ kijk hier dan eens naar, en stel jezelf de vraag: ‘hoe lief ben jij voor jezelf’?

Sociale ontmoetingen kunnen soms een heerlijke ontspanningsvorm zijn, maar het blijft opletten geblazen want ze kunnen ongemerkt ook veel van je vergen. Wanneer de (energie) balans niet goed verdeeld is tussen geven en nemen, bestaat de kans dat jij je ‘leeggezogen’ voelt, terwijl de ander barstend van de energie naar buiten huppelt. Het is een feit dat energie loopt van + naar –, en dit gaat vrijwel ongemerkt.

We zien echter vaak (nog) niet dat bijvoorbeeld die gezellige actieve vriendin waarbij het leven (en haar mond) nooit stil staan, ons (letterlijk) overlaadt met informatie. En wij haar (onbewust) voeden met onze aandacht. Of die arme man die gemaakt lijkt te zijn voor tegenslag in het leven, en die keer op keer bereid is om zijn misère tot in de kleinste details met ons te delen. Waarbij we naast hem (onbewust) voeden met onze aandacht ook nog zijn negatieve energie absorberen. Zorg dat de uitwisseling van aandacht (energie) in je vriendschappen in balans is.

Plan tuin-alleen-tijd

In het boek van: “The Monk who sold his Ferrari“ vergelijkt de auteur Robin Sharma‘ons hoofd’ met een mooie bloementuin. De vraag is, hoe zou jij reageren wanneer iemand zakken vuilnis leeggooit in jouw mooie, goed onderhouden bloementuin? Wat voor effect zou deze vuilnis hebben op de schoonheid, rust en aroma van je bloementuin? Wij als mensen vinden het niet vreemd wanneer iemand zijn mentale vuilnis (klaagzang, doemdenken, negativiteit) in ons hoofd stort. En toch vinden we het vreemd dat ontmoetingen, feestjes of verjaardagen ons zo onrustig van binnen kunnen maken.

Tip: in gesprek geraakt met een energieslurpend persoon? Leg gewoon je hand op je buik (je duim ter hoogte van je navel), dan houd je je energie gemakkelijker bij jezelf.

Mijn hoop is dat iedereen een goed tuinder wordt voor zijn persoonlijke bloementuin en beseft dat zijn/haar bloementuin het beste gedijdt met kwaliteit tuin-alleen-tijd. Je zult verrast zijn wat rust, stilte en persoonlijke aandacht voor je tuin kan doen. En niet zomaar eens eenmalig, maar bij voorkeur twee keer in de week even tijd met en voor jezelf.

Veel plezier met de fijne boswandeling, saunabezoek, yogales, middagje op de bank met boekje, muziek luisteren, uitgebreid in bad of gewoon even helemaal niets doen… fijne feestdagen!

Eén gedachte op “Leuke dingen ook energievreters?

  1. Hessel Frings

    Mooi artikel Priya, ongetwijfeld heel herkenbaar voor veel mensen.
    Waar is de ruimte voor de stilte? Blijven ademhalen is dan heel belangrijk.
    Jij ook een fijne decembermaand met leuke feestjes en lekker tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *