Vergoedingen Alternatieve Zorg 2014

De afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners op het gebied van de alternatieve zorg zijn afgelopen week bekend gemaakt. In de bijgaande lijst kunt u de vergoedingen terug vinden voor de hypno -en regressietherapie behandelingen bij Priya: www.batc.nl/vergoedingenlijst.pdf

Bent u nieuwsgierig of andere alternatieve zorg, die u komend jaar nodig denkt te gaan hebben, wordt vergoed? En of u de keuzevrijheid behoud om zelf te kiezen waar en bij wie u een behandeling ondergaat?

Hoe behoud u uw keuzevrijheid qua alternatieve zorg en keuze van behandelaar?

Dit is een stuk gemakkelijker dan u wellicht denkt en om u een handje te helpen, zijn de stappen hieronder voor u op een rijtje gezet. Belangrijk!  Alleen tussen 01-12-2013 en 01-01-2014 heeft u de mogelijkheid om wijzigingen in uw zorgverzekering aan te brengen c.q. over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is dus helaas noodzakelijk om snel te handelen!

Hoe te werk?

  • U weet doorgaans van welke alternatieve behandelingen u gebruik maakt en wilt blijven maken. Indien u dit niet weet, gaat u kijken welke alternatieve behandelingen u het komende jaar wilt ondergaan en bij wie.
  • U checkt bij uw behandelaar welke verzekeringsmaatschappijen zijn/haar behandelingen vergoeden (vergoedingsoverzicht). Indien uw behandelaar geen vergoedingsoverzicht heeft, kunt u vragen bij welke beroepsvereniging hij/zij is aangesloten. Vervolgens benadert u de verzekeringsmaatschappij om te checken of behandelingen van de betreffende beroepsvereniging vergoed worden.
  • U gaat naar een vergelijkingssite (bv Independer of Zorgvinder) en kiest op basis van bovenstaande informatie welke verzekeraar past bij uw wensen.
  • P.s laat u niet misleiden wanneer een zorgverzekeraar op de website aangeeft dat alternatieve behandelingen vergoed worden. Dubbelcheck altijd of behandelingen van de betreffende beroepsvereniging (waar uw behandelaar bij aangesloten is) vergoed worden. Dit bepaalt namelijk of uw behandeling wel/niet vergoed wordt.

Handig om te weten

De aanvullende verzekering (voor alternatieve zorg) kan bij een andere zorgverzekeraar afgesloten worden dan waar u uw basisverzekering heeft lopen. U kunt dus uw huidige zorgverzekeraar aanhouden en alleen de aanvullende verzekering bij een andere maatschappij onderbrengen.

U mag zelfs meerdere aanvullende verzekeringen bij diverse maatschappijen afsluiten. Bijvoorbeeld de basisverzekering bij VGZ en een aanvullende verzekering bij OHRA en CZ.

Tot slot

Wij als therapeuten en beroepsverenigingen hopen dat de Nederlandse consument massaal gehoor geeft door te kiezen voor een zorgverzekeraar die een vrije keuze voor alternatieve zorg ondersteunt. Zorg ervoor dat u krijgt wat u nodig heeft. Kies een zorgverzekeraar die tegemoet komt aan uw wensen!

P.s. Indien u nieuwsgierig bent naar de achterliggende reden van de (vreemde) ontwikkelingen in de alternatieve zorg, dan zal het volgende artikel u interesseren: https://www.mindbodysoulbalance.com/2013/11/gezondheid-is-niet-in-geld-uit-te-drukken-ontwikkelingen-alternatieve-geneeswijze

Met warme groet,

Priya van Breemen, Natuurgeneeskundig Therapeute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *