Ik kon de klok erop gelijk zetten…Ieder jaar zo ongeveer begin december wist de winterdip mij weer te vinden… Als een onzichtbare deken viel ze om mij heen. Gevoelsmatig een afstand creërend tussen mij en mijn omgeving. Waardoor ik het gevoel had er in deze periode niet helemaal te zijn.
Naarmate de dagen korter werden, zo werd ook mijn humeur en positieve instelling korter. Alertheid en ‘me lekker in mijn vel voelen’, maakte plaats voor gevoelens van matheid, afwezigheid en soms zelfs compleet neerslachtig en down, zonder reden. En ieder voorjaar, net zo spontaan als de onzichtbare deken gekomen was, verdween ze ook weer.
Toevallige ontdekking die de winterdip verminderde
Bij toeval (?) ging ik tijdens een winter op vakantie naar de zon, en bij terugkomst in Nederland ontdekte ik dat de winterdip dat jaar veel minder was. En dit terwijl deze in de loop der tijd juist in kracht had toegenomen. Dus de jaren die volgde verschoof ik mijn vakantie van de zomer naar de winter, waardoor mijn winterdepressies goed handelbaar werden.
3 tips om je winterdip te voorkomen of te verminderen
Pas jaren later kwam ik tot de ontdekking dat ik niet de enige was met deze klachten. En zo ook dat de winter dip in de reguliere geneeskunde erkend is en een naam heeft, te weten SAD – Seasonal Affective Disorder. Dus ben ik me gaan verdiepen in deze materie met als doel om de winterdepressies voorgoed uit mijn leven te bannen en dit is gelukt! Bijgaand mijn bevindingen:
1) Wanneer je begrijpt dat zonlicht de productie van vitamine D in je lichaam op gang brengt en dat deze vitamine nodig is voor allerlei belangrijke processen in ons lichaam, is het niet zo vreemd dat wij in de herfst -en winterperiode bij gebrek aan zonlicht, dus minder vitamine D aanmaken.
2) Schaf een lichtlamp aan. Deze kunstmatige lichtbron helpt je lichaam met de productie van vitamine D. Niet iedere lichtlamp volstaat, want niet iedere lichtlamp heeft het juiste type licht en aantal lumen. Tip: Ga voor een medisch erkende lichtlamp (medisch certificaat). Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij de kruisvereniging, Thebe of andere medisch erkende organisaties. Ze zijn niet goedkoop, maar gelukkig is de aanschaf eenmalig. Sommige verzekeraars komen je tegemoet in de aanschafkosten van een medisch erkende lichtlamp.
Licht therapie is tegenwoordig ook een veelvuldig gebruikte methode in de Nederlandse ziekenhuizen. De behandeling bestaat uit een aantal afspraken waarbij steeds een korte tijd doorbrengt in een lichtkamer in het ziekenhuis. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig. Ook deze therapievorm wordt door sommige verzekeraars vergoedt.
P.s. bij lichttherapie zijn contra indicaties bekend bij o.a. diabetespatiënten en oogpatiënten en bij medicatiegebruik van lithium en st. janskruid.
3) Extra inname van vitamine D3 (in olievorm!) is een naast het gebruik van de lichtlamp een welkome aanvulling. Ondersteun je lichaam het liefst dagelijks, maar toch zeker in de herfst -en winterperiode met vitamine D3. Dr. Gert Schuitemaker, expert in vitamine D en schrijver van het boek ‘nieuw licht op vitamine D’, adviseert 50 mcg ofwel 2000IE aan vitamine D per dag.
Fijne winter dip vrije winter.
Met warme groet, Priya